מהו דם טבורי

המחקרים בתחום מתקדמים הרבה בשנים האחרונות,  והמודעות לחשיבות של הפרוצדורה הולכת וגדלה ככל שישנן יותר ויותר הוכחת ליעילות של שימור דם טבורי.

דם טבורי הוא דם המופק בחבל הטבור ומהשילייה מיד לאחר הלידה. שימור דם טבורי הוא פעולה פשוטה, שאינה מסכנת את האם או את העובר, ונמשכת מספר דקות. תאי הגזע, אשר מרכיבים את הדם הטבורי, הינם תאים ראשוניים שעוד לא עברו התמיינות והתמחות, וכך יכולים להתפתח לכל סוג תא בגוף. דם טבורי מהווה מקור לתאי גזע, שיכולים בבוא העת לשמש לטיפול במחלות שונות.

נשים רבות מתלבטות בשאלה האם לשמור דם טבורי לאחר הלידה, והדילמה אכן קשה כי מצד אחד אין מספיק מחקר והוכחות ליעילות שבכך, ומצד שני זה סיכון שקשה לקחת. נראה שהתחום עדיין בחיתוליו יחסית ויידרש עוד מחקר רב ופיתוח כדי לראות מה באמת יעילותו ותרומתו, והאם הוא משהו נחוץ והכרחי. עלות השימור כוללת תשלום חד פעמי על איסוף הדם של כמה אלפי שקלים, ועוד תשלום חודשי על השימור עצמו. התהליך של שאיבה ושמירה של דם טבורי לאחר הלידה אינו מלווה בכאב או אי נוחות, וזאת בניגוד לתרומת מוח עצם שהיא הדרך הנוספת להוצאת תאי גזע, שכרוכה בכאבים לתורם. נכון להיום רוב הזוגות בוחרים לא לשמור את הדם לאחר הלידה, בגלל חוסר היכרות עם התחום, ובגלל העלות הגבוהה של שימור דם טבורי.

הדם הטבורי נשמר למשך 20 שנה ויכול לשמש לטיפול במחלת סרטניות, גנטיות או חיסוניות. שימור הדם מבטיח התאמה של מאה אחוז במידת הצורך לעובר שנולד, והתאמה חלקית של 25% לאחים, ושל 50% להורים. תהליך שמירת הדם מתבצע בחדר הלידה, מיד בסיומה, כאשר הפרוצדורה היא של הכנסת מחט ושאיבה של דם מחבל הטבור. תהליך זה נמשך עד חצי שעה. כיום יש בארץ מספר בנקים בודדים שמציעים את השירות של שימור דם טבורי. המובילים הם "טבורית" ו"קריוסל" שמציעים שימור במחירים בתנאים דומים. שימור של דם טבורי מהוה תחליף לתאי גזע שניתן היה למצוא עד היום רק במח עצם. משמעות הדבר היא שניתן יהיה להשתמש בדם זה במקרה של מחלות אצל הילד.

נכון להיום בוצעו בעולם יותר מ-3,000 השתלות מוח עצם שהופק מדם טבורי, הרוב הגדול בילדים. ההשתלות שבוצעו במבוגרים הצליחו באחוזים נמוכים בלבד. ברחבי העולם ישנם מאות בנקים ציבוריים של דם ציבורי, אשר שומרים ללא תשלום דם טבורי, ומשתמשים בו לצורך טיפול בכל אדם שנמצא לו דם מתאים במאגר. בארץ אין ממש בנק ציבורי של שימור דם טבורי, ומי שמעוניין לשמור, צריך ללכת על האופציה הפרטית שעולה לא מעט כסף. אין הורה שלא יעשה כל מה שניתן למען בריאות הילד שלו, וכיום עולה אופציה נוספת שיכולה אולי לעזור, והיא שמירה של תאי גזע שנאספים בזמן הלידה.